Translate

Friday, November 1, 2013

Solo Ride to Central Java and East Java, Indonesia

Banyak pengalaman yang diperolehi..pengalaman baru. I can call it "Ride Lintang Pukang"..i will remember it forever. New country, new roads, new places all new to me lah. Will update the pics later.

My route Yogyakarta--->Borobudur-->Mt Merapi-->Selo--->Boyolali---> Kartosoru-->Solo-->Karanganyar-->Tawangmangu-->Magetan-->Madiun-->Caruban-->Nganjuk-->Jombang-->Gempol-->Pasuruan-->Tongas-->Probolingo-->Mr Bromo-->Malang-->Kediri-->Nganjuk-->Madiun-->Ngawi-->Widodaren-->Sragen-->Masaran-->Solo-->Grogol-->Klaten-->Yogyakarta

Syukur Alhamdulillah selama seminggu ride di Jawa Tengah dan Jawa Barat satu pengalaman yang baru kepada ku. Secara jujur nya aku x percaya aku dapat ride ke sana secara solo. Dulu hanya lah berangan sahaja. Aku jugak mencari tempat untuk aku merayap, bukan reti duk diam pun..ahaks.  Aku nengok dan baca blog asik2 ride di Sumatra ja. So aku pun carik lah kelainan sket ke Tanah Jawa. Alhamdulillah di atas pertolongan sahabat Mr Ard, beliau pun bagi pinjam moto beliau. Alhamdulillah dan terima kasih kepada beliau dan sahabat nya yg membantu aku pada ari pertama aku sampai. Semoga Allah dapat membalas jasa baik kalian, terima kasih sekali lagi. Aku ni Alhamdulillah bagi la moto apa pu, aku serasi dengan cepat sekali. Dari caik moto, plot route semuanya aku buat sendirik.











Border between East Java and Central Java Indonesia



Posing sketttttt



Melefer x hingat. Buntut pun dah penyet..cam x der jer. Sedap kak melefer??



















Thank u so much guys..God Bless











Aku share lah pengalaman as newbie, budak tengin baru belajar lah..
Me: Petrol pak
He: Blurr
Me: Minyak pak
He: Bensin ya buk
Me: Iya pak...malu nya akuuuuuuuuuuu....








Berapa ribu koner aku pun x tau la...main hentam ja jalan..sesedap rasa.








Syukur Alhamdulillah...AKU SUJUD SYUKUR PADA-MU




I stay here in Malang, the owner ibu Joanna. Very nice person. She can speak English fluently. She said that I'm local ppl there. I explain to her that I'm from Malaysia. Dia tekejut plus lagi la tekejut aku naik moto ja dari Jogja. Dia ckp belum pernah jmp org naik moto pompuan...besa lah perkataan yg aku dapat adalah "CRAZY"...HAHAHA





Sedap oooooo..



Me on top lah

7 comments:

  1. slm..thniah arenim..cayalahh..malaysia bolehhh..smoga Allah sntiasa mlindungi anda di mana saja berada k..Don VOG Perlis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...terima kasih..safe ride

      Delete
  2. slm..sis anim

    seronok bila baca catatan pengembaraan awak kat tempat org
    bila nak buat ride lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..terima kasih kerana sudi membaca cacatan perjalanan saya. Insya allh panjang umur, murah rezeki adalah..aminn

      Delete
  3. Bley join x ride? Aku mmg respek giler kat ko sis!

    ReplyDelete
  4. POWER la akak ni!!!!kitaorang bulan 6 nak grak pegi southeast asia!!wohooo,honda cub and cg 125!

    ReplyDelete
  5. Saya tabik anda...the real iron lady

    ReplyDelete