Translate

Sunday, July 8, 2012

My 1st Solo Ride Kuala Lumpur, Malaysia to Kanchanaburi, Thailand

Kuala Lumpur, Malaysia to Kanchanaburi, Thailand


Aku nekad nak wat solo ride. Tapi aku punya route, destination, journey my way. My ride, my way. So kira nya ride suka hati hakulah. Walaupun setengah org cakap "alah Kanchanaburi, dekat jeee" tapi pada aku adalah personal achievement. For preparation of the bike I'm refer to Murahguru before I'm going, thanks Murahguru. So last year, September 2011 aku pun plan nak ke Kanchanaburi, Thailand. "Gila, Crazy, Hang nak mampuih" ungkapan inilah yang aku terima dari orang tempatan, orang Thailand  dan mat salleh yang aku jumpa along the journey. Erkkkk....Gilakah?. Apa yang aku pelajari, semasa ride 4 nation on March 2011 aku apply in my ride. So suka hati aku nak tdo mana, benti kat mana n so on. Aku ride moto yang sama, jugak Yamaha FZ150i. Kira nya holidaylah, orang g holiday nek flight, gerek, kereta so aku nek la aku punya moto. "Don't fear of the ride or what's coming, only fear if fear rule ur mind" always stick in my mind. Sometimes, people ask me, should I go or not.. I said "Just go and do it"



A. Kuala Lumpur, Malaysia
B. Kanchanaburi, Thailand



Kuala Lumpur, Malaysia to Suratthani, Thailand (19.09.2011)

Seawal 6.30 pagi aku gerak ke border Bukit Kayu Hitam, Kedah. So sampai dalam tengah hari lah. Sebelum masuk border, pekene Jo Cendol Pulut dulu. Cuaca agak panas, aku pun meneruskan perjalanan ku. Jumpa la beberapa bikers Malaysia. Last check point, aku stop kat Trang, Amazon Cafe benti rehat jap. Selepas itu aku pun teruskan perjalanan aku. Sebelum ni ada gaklah aku jumpa bikers dari Malaysia, pas ja Trang hanya aku dan moto aku ja sampailah ke Kanchanaburi.


Sebelum masuk border, aku pekena Jo Cendol Pulut dulu...cendol dia, mabeles








Sebelum GPS aku jatuh, berkecai, berderai kna lenyek ngan keta, lori adehhh....sebelum sampai Suratthani. So aku gunalah GPOS (Guna Pala Otak Sendirik) sampai ke Kanchanaburi, Thailand


Time ni kat Suratthani, bertanyakan arah. GPS plak dah hancus.
Me: Sawadee, where this road......?
She (1st lady on right) : Oooo...u go there n .... Thai?
Me: No, I'm from Malaysia
She: Ooooo...Malaysia, Malaysia i like Malaysia people. I tought u a man, its lady..wow, beautiful bike. I never seen a lady ride motobike like you from Malaysia. I want to take pic with u. (Time ni dia ngah sapu sampah. Sebut ja Malaysia, siap campak penyapu tu, terus bergambo ngan aku...) One of my sweet memory
Me: Oooooo....thank you (Aku senyum je) 


Suratthani to Prachuap Khiri Khan (18.09.2011)






My paberet landmark





Sun Beach Guest House. Hygiene for me 10/10












Prachuap Khiri Khan to Kanchanaburi (19.09.2011)






Ooooooo yessssss.......Kanchanaburi, here I come lah



Can speak Malay fluently



Posing sendirik ambik gambo sendirik


Kanchanaburi (20.09.2011)
Hari ni aku merayau area Kanchanaburi, mencari tempat untuk bekpes. Tempat yang aku nak g sangat2 Erawan Waterfalls. Aku duk nengok dalam pic ja, cantik sangat kah? Dari town sampailah ke Erawan Waterfall tu +-60km. Ride santai mantai. Taste the food and smell the fresh air in the morning, melefer. Walaweii....














At last..I'm here











Kanchanaburi to Hua Hin (21.09.2011)

Alhamdulilah cuaca pada pagi amat indah, terima kasih Tuhan. So lepas bekpes me heading to Hua Hin, my paberet port.










He: Where u're from?
Me: I'm from Kuala Lumpur, Malaysia came here by motorbike. I'm heading to Hua Hin
He: U came here by motorbike? Are you crazy, nuts? U risk yourself n bla..bla...bla
Me: Just smile, smile, smile ;)





Port mengkocikan diri amat menarik di sini





Park depan bilik tuuuu






Hua Hin to Ranong (22.09.2011)

After bekpes me heading to Ranong, meleferkan diri.











Ranong to Hatyai (23.09.2011)

Masa ride 4 Nation  yang lalu  aku lenyek ayam sampai terburai isi perut, kali ni aku lenyek ular. Time ni OTW to Hatyai kat Satun. Time ni nak gelap, aku nengok menda bergerak2 atas jalan. Aku ingat ranting kayu or batang pokok. Makin dekat aku baru pasan ular, emmmm...memang aku x sempat divert, lenyek jugak.







Hatyai to Malaysia via Padang Besar (24.09.2011)

Alhamdulilah I'm going home, before that enjoy this song. Its so meaning full to me.

 
“I’m staring out into the night, trying to hide the pain
I’m going to the place where love
And feeling good don’t ever cost a thing
And the pain u feel‘s a different kind of pain

 
Well I’m going home, back to the place where I belong
And where your love has always been enough for me
I’m not running from , no, I think you got me all wrong
I don’t regret this life I chose for me

 
The miles are getting longer, it seems , the closer I get to u
I’ve not always been the best man or friend for u
But ur love it makes true and I don’t know why
U always seem to give me another try"





 Kat cni pun aku ada peminat..thank you ladies


One of the staff King's Hotel, Mr Gabrial very nice guy..dia pun dah cam aku dahh 

 Doa kesyukuran tidak ku lupa


Dec 2010 Lil G was here, March 2011 Big V and Fjek were here...right now and this moment Fjek alone..alhamdulilah welcome back home 



Sorry kerna terpaksa telengkan kepala anda nengok bideo ni




 




17 comments:

  1. Cool and interesting Field Report. Just to prove that it does not take a big bike to enjoy the open road.

    ReplyDelete
  2. waaa best nie.. next time nk follow ride... hehehe :)

    ReplyDelete
  3. I salute you Arenim aka Iron Lady. I would like to venture solo like you but I only own a Nouvo LC. Furthest I went was Pak Barra but this scooter has a small fuel tank. Hopefully I can get a Yamaha FZ 150i but I am already 58...hopefully I can make it.
    Congrats to you...being brave and tough!! Syabas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi,
      Thank u so much.
      Its not about the bike, its about the rider itself.
      Never to late, just go and do it while you can. Hopefully your dream come true. Ride safe

      Delete
  4. Tahniah, dan wanita yang hebat. Saya kagum. Syabass, anakda

    ReplyDelete
  5. wow... I salute u sis..I also would like to ride for a long journey but I only have a KAPCAI MOTOR, daemak DV110 at the age of 19..i hope that I have the chance to ride my own new bike with greater CC one day..insyaAllah

    ReplyDelete
  6. terbaek la kak hanim.. moto stended je ke ? sy bru lg owner efjek ni.. akak dok mana? pasni mmg igt nk p nek thailand.. ape tips moto nk maen long?

    ReplyDelete
  7. Tahniah n saya kagum sangat! >,<
    saya teringin juga nak buat macam ni, dan sekarang dalam perancangan untuk beli motor yang sesuai bagi beginner, tapi saya masih taktau nak buat keputusan motor mana yang sesuai utk saya sebagai beginner dan sebagai peminat scram otr. :(

    ReplyDelete
  8. Dah lama sy mengidam solo ride mcm ni.. Even further.. Tapi skrg dah ada family. Jadi agak payah sket. Masa bujang dulu kerap jugak la ulang alik ke rumah member kat bkt kayu hitam dari KL secara solo dengan hanya EX5. Dan skrg dgn Honda CBR250R hanya mampu ke Temerloh je. Hope my time will come soon. I respek u soo much sis.. Mmg hati & jiwa u kental..

    ReplyDelete
  9. Its not about the bike....its about the joki....yeehaa. The best philosophy that will challenge All the Bikers..Nice Ride Arenim.

    ReplyDelete
  10. Sumpah respect!!! Lu mmg power beb.

    ReplyDelete
  11. congrats sis.. alhamdulillah, u did it !! next ride?

    ReplyDelete
  12. Mmg power la...

    ReplyDelete