Translate

Monday, October 1, 2012

Solo Ride to Pakse,Laos with My Kapcai Kriss Modenas 100cc

Perjalanan ku selama 10 hari merentasi 3 negara Malaysia, Thailand, Laos dengan kapcai aku Modenass Kriss 100. Aku pun x tau kenapa aku nak bawak kapcai aku, mungkin ada hikmah kot. Nak tukar angin...ride yg relex, nothing to rush...enjoy the view, stop where I want to stop, rest, sleep.. Sambil ride, sambil makan dan minum sebab ada raga kat depan. Suka bawak kapcai rasa walaupun selow tp best..  X per next ride aku bwk big V aku. Gilir2 nooo. Sebenar nya Kapcai aku ni bawak pergi kerja dan balik kerja .. . Terima kasih kepada boss aku yg bg aku cuti ,semoga boss dimurahkan rezeki, cepat naik pangkat aminnn. Thanks to my mum also coz blessing me. Terima kasih kepada semua yg mendoakan perjalanan saya..terima kasih sekali lagi. Aku suka pergi tempat yg rare, yakni tmpt yg jarang org tak tau dan pergi untuk mencarik pengalaman baru buat diri aku, mencari pengalaman hidup sblm aku menyesal di kemudian hari. At least aku ada kenangan kepada anak cucu aku nti apa yg aku lakukan may b 10 yrs frm now or more than that, they will remember and appreciate it. 


Pic ni pada mulanya Pak Hamid post..apabila teracun tahap gaban aku pun nekad nak ke sini jugak
Tad Pha Suam Waterfall, Pakse, Champasak, Laos

My route from Kuala Lumpur, Malaysia to Pakse, Laos with my kapcai 100 cc


Kuala Lumpur to Suratthani (20.09.2012)
Aku cross border melalui Bukit Kayu Hitam, Kedah. Sampai ja Hatyai hujan lebat, terima kasih Tuhan pada aku hujan rahmat. Nothing special kerna aku dah besa lalu jln cni. So sampai Suratthani pun dah malam. Aku bermalam di Suratthani. I hit myself from KL to Suratthani in one day with the millage +-848km ngan kapchai aku. So suka hati aku lah nak hit berapa millage pun dah itu yg aku selesa ngan tahap ketahanan  body aku dah immune.   
 









Suratthani to Ayutthaya (21.09.2012)
Macham besa la aku ni awal bangun, seawal pukul 5 pg waktu tempatan aku dah wake up kiranya waktu sana pukul 4pg lah. Dah habit aku suka mangun awal. Lepas bekpas aku meneruskan perjalanan ku ke Ayutthaya, hujan rahmat juga bila aku melalui Bangkok. Sampai ja Ayutthaya pun mlm. Aku mencari guesthouse untuk bermalam.








Ayutthaya to Pakse, Laos (22.09.2012)

Lepas ja bekpes aku meneruskan perjalana aku ke border Chong Mek. Aku benti kat mana ntah kerna aku nak bertanyakan arah. Aku terjumpa seorang abam GS, macham besa cakap ayam dan itiklah. Aku nengok dia pun blur aku pun nak blah lah. Pas tu dia pegang lengn aku, x bagi aku jalan. Aku pun pa hal mamat ni. A few minutes beberapa big bike lalu abam2 GS, Honda CBR. Lebey kurang dalam 10 org. Uishhh ramai dee. Pas tu depa pun datang kepada aku, oooo aku paham mamat tu x sure jawapan yg die kasi kat aku so dia panggey geng2 dia tlg aku. Depa pun tunjuk arah kpd aku. Aku ckplah aku no Thai, aku dari Malaysia nak ke Chong Mek. Oooo depa pun suka aku ckp dr Mesia. So pas sesi bertanya aku pun teruskan perjalanan aku.
Sampai ja kat Amazon Café, aku benti rehat, kabus agak tebal di sini, sambil menikmati dan menghirup udara segar empangan nama apa ntah. Aku lepak dengan abam2 GSSSS. Abam GS lagi. Seramai 3 org dan 3 moto GS. Sorang ja yg ley berbahasa Inggeris. Aku ckp lah aku ni dari Mesia nak ke Chong Mek. Depa pun oooooooo dan geleng kepala…… Depa cakap aku ni berani, good dan thumbs up. Aku senyum, lay low and say thanks. Sempat gak depa share knowledge with me even aku pakai kapcai. Thank guys. Depa nak p layan off road, klu aku nek big V serious aku ikut depa. Join sekali main off road, depa suggest aku suh p sana. Kerna kat sana memang tmpt main off road. X per my next ride aku akan singgah. Sampai border Chong Mek pun dlm 6 ptg lebey waktu tempatan. Aku serahkan custorm form dan passport seperti biasa lah. Seriously aku belum cross boder kat cni. Tapi aku nak jugak lalu. Aku di tahan bukan kesalahan apa ya…taffe aku di CSI. Custom dan immegresan tekejut kerna pertama sekali aku dah la pompuan dari Mesia dtg plak ngan moto, kapcai plak tu. Aku selalu berfikir kenapa mat salleh boley buat, kenapa kita tak boley buat. Manusia jugak kan? Aku ckp lah nak ke Pakse. Depa ckp aku org pertama. Aku peduli apa aku org pertama la, org ke 10 ka org ke 100 ka? Aku nak cepat deee. Tapi aku layan jek laaaaa. Tanya aku nak p mana, x da org nak culik ka, x da org nak peng2 ka? (nak tembak), x da org nak bunuh ka? Soklan tu ok tapi nak menjawab ngeriiiiiii suit, serius ngeriiiii. Aku pun berbahas balik lah dlm bahasa Melayu, dia bukan paham pun "ko ni x da soklan lain ka nak tanya ka?"  Sampai la ni aku  terngiang2 soklan ni. Adehhh… nak gelak pun ada, nak nangis pun ada. Tapi aku behave lah. Sampai border Laos, macham besa aku kna isi form, cop passport dan custom. Tidak perlu International License dan Visa kerna negara Asean, seperti yg di war2 kan di di omok2 kan oley org yg aku jumpa sebelum ini klu x da visa dan international license kena saman la dan bla…bla….bla…. Cuma mintak Driving Lisence Malaysia. Itu jaa. Selepas selesai semua aku pun meneruskan ke Pakse, Laos about 45 mins dari border Chong Mek. Seperti besa aku smp pun dah malam dan carik hotel untuk bermalam. Alhamdulilah target aku, hari ke 3 dah dah check in Laos.




Thanks bro for give me directions

Welcome to the Northeast

Welcome to the Northeast..new places, new roads to me..The places that I never been before but I want to explore by myself..Mafhumnya belasah & hantam ikut suka hati aku ja lahhhhh

Lepak dengan abam2 GSSSS lah..Thanks bro for the directions and sharing knowledge with me


Alhamdulilah ...dah check in Laos

  

Which to go haaa..left, right, straight???
Almost and almost to cross the border lah
 Chong Mek Border


Pakse, Laos (23.09.2012)
Lepas bekpes aku ke destinasi aku yg aku nak g sangat2 yakni Tad Pha Suam Waterfall lebey kurang 38 km from Pakse town. Jalan ada off road sket la, aku pun layan..oooo yesss. Terdengar air terjun, dats it I’m here already. As I promised with myself and I wish before. Cantik nya. No words can say, terima kasih Tuhan. Aku lepak sampai tengah hari aku ngadap waterfall tu sambil mendengar munyi air terjun yang beshh. Seperti besa dan akan besa aku posing sampai lebam lah.. Hahahaha. Seb bek aku dtg awal, pas tu berbas2 pelancong dtg posing kat cni. Terjumpa plak student UM, apa lagi bergebang lah kami. Aku ckplah aku dtg nek moto dtg cni, seperti besa lah depa terkejut termasuk depa punya pensyarah. Kami bergambar bersama2 untuk kenangan. Belajar rajin2 ya, meronggeng tu meronggeng jugak. Study jangan lupa nooo. Sejujurnya aku ni x minum kopi, adehh bila kna kopi kat cni aku check mate. Bergelas2 aku minum kopi. Kopi nya sedap bangattt.  Aku berpeluang bergaul dengan penduduk tempatan. Meet and touched local ppl, is the most amazing and wonderful in my life. Aku merayau kat area cni, aku bukan reti duk diam pung. Dlm noon aku balik ke Pakse, lunch. Petang aku lepak kat bridge sambil menikmati keindahan Sg Mekong, just me and my bike. What wonderful moment. Aku lepak sambil melihat gelagat penduduk tempatan di cni. Ada yg berbual ngan aku klu yg ley berbahasa Inggeris. Mlm plak aku g massat..hehe. Pebetul urat saraf aku.
Sapa yg paham kasi translate sket lah






At last I'm here








Temenung jauh kak
With students UM, study rajin2 tau





 Almost and almost to be there










Simpang nak ke Tad Pha Suam Waterfall
Sesungguh nya aku ni x minum kopi, taffe bila dah kena kopi kat cni aku check mate



Welcome to Pakse

Ini lah keja aku bila bosan..ahaks


Memang adat kat cni, motot kasi masuk lah

Nakhon Ratchasima (Khorat) (24.09.2012)
Aku pun x tau ride dlm Mesia x da la nak lenyek ayam ka, itik ka. Tapi nasib aku sempat divert, ayam2 tba2 lintas. Ishh len kali lintas dulu ya, kang x pasal sekali lg moto ku kna lenyek ngan ayam. Pas bekpes aku pun trus ke Nakhon Ratchasimam (Khorat), masuk Thailand balik lah. Setelah selesai cop passport , custorm. Seperti besalah kna tahan lagi..adehhhh…tahan sebab nak sembang, Belek GPS ku, Tanya nak g mana n bla2….aku layan jek la. Setelah selesai urusan border di Champasak, Laos aku masuk plak ke Chong Mek, adehhh kna lagi CSI, tapi officer ni pompuan, she very nice to me. Dia tekejut aku ni dari Mesia, coz tengok passport aku. Aku senyum je lah. Setelah selesai semua dekat sejam agk lah, aku meneruskan perjalan aku ke Nakhon Rtchasima. Aku smp dalm ptg Nakhon Ratchasima, carik guesthouse untuk bermalam. Town yang biasa ja, mlm aku g merayau night bazar.





Meet and touched the local ppl is the most amazing and wonderful in my life that I never had before..kat cni aku pong ada peminat..alhamdulilah





Im stay here at Nakhon Ratchasima (Khorat) Sansabai House


Ayutthaya (25.09.2012)
Aku smp pun dlm ptg. Carik guesthouse yg tepi sungai baik punyaaa. Pas rehat aku pun macham besa dan akan besalah g merayau area cni esp temple yg ada muka dekat akar kayu tu. Malam plak aku lepak kat beranda  tepi sungai fewitttt





THE HEAD OF THE SANDSTONE BUDDHA IMAGE
"All that remains of this sandstone Buddha image is part of its head, while the body has disappeared .The head is in the style of the Ayutthaya period. It lies beneath a bodhi tree beside the minor wihans "




 Warning yaaa..jangan gatai nak p panjat, peringatan untuk diri aku jugakkkkk



Nak merayap mana plak pas ni haaa???





 View pada siang hari
View pada malam hari

Fewittssss, sorang je kak?


THE HEAD OF THE SANDSTONE BUDDHA IMAGE
"All that remains of this sandstone Buddha image is part of its head, while the body has disappeared .The head is in the style of the Ayutthaya period. It lies beneath a bodhi tree beside the minor wihans "




Port yang paling TAK beshh..jgn la gatai dok mai tang ni...mai kalu, rasa sehari x cukup daaa. Aku bagi nasihat jaaaa



Hua Hin (26.09.2012 & 27.09.2012)
Ketika aku lepak tepi pantai bergambo ngan monster tengah laut aku di datangi couple husband and wife, very nice both of them. Rezeki org bermusafir ada ja yg dtg tolong. siap offer stay kat apartment lg. Aku lupa nama, yang pompuan tu org Thailand kawin ngan org German. Depa offer aku stay kat apartment depa just near by Hua Hun. Aku bukan nya x nak, taffe aku dah la bau tengit pas tu kaki bau cekam, cagu. Kang satu umah vengsan. X selesa aku di buatnya dan aku x nak menyusahkan org.  Aku menolak dengan cara baik. Sekali lagi ketika aku merayau pekan Cha Am nak ke Hua Hin aku di tahan oley couple ni. Wife dia ni amat consider about my safety dan di mana aku nak stay dan masih beriya2 ajak aku stay apartment dia. She treat me like her own daughter..thank you so much madam. U’re very kind to me. May God bless u and  ur family. Sekali lagi aku pun menolak dengan cara baik. Madam ni actually nak ke Genting Highland dan dia dengar khabar angin x safety nak kesana. Aku pun promotelah, Genting Highlands is nice place to go, so dia pun yakin lah nak  pergi sana. Aku carik tempat untuk bermalam di Hua Hin, port ats air bila selip dengar ombak rindu hempas ke pantai..fewittt bukan siokk pun. Menyesal klu x datang I told u.

Akak skunk ni kita ada kat cni..pas tu akak g sini, masuk sana...fokus kak, fokus..dun play2 aaaaa

 Akak paham x niiiiii?????..Paham dik, makasey




Thank u so much both of u

Ngeeeee





 Jangan langgar patung ni tau....hahaha

Air pasang pagi surut pukul 5, nyonya mangun pagi siram pokok munga...erkkk lupa daaaaa


 Aku ngah jalan2 tepi pantai tba2 aku jumpa ag ini Madam lah..Thank you so much madam..u're very kind to me. May God bless u and ur family

Makanan ruji ku ketika aku ride
Di tepi pantai yg indah ku duduk ats batu sorang dirilah..fewittttt
Cantik selipar

Hatyai (28.09.2012)
Ok time to go home lah. But  I stay at Hatyai before check in Malaysia. Stay at King's Hotel. Sampai Hatyai ja mlm aku check in and then g jalan2 carik makan dan masssat lah.





Isi minyak dulu ya kak..



Mr Gabrial, one of staff King's Hotel..thanks buddy. His English much better now, thumbs up.

Malaysia (29.09.2012)
Alhamdulilah dlm kul 10 pg lebey aku check in Malaysia via Bukit Kayu Hitam, Kedah. Aku teruskan journey ku home sweet home lah.
Perbualan aku ngan enchek immegresen ketika check in Malaysia
Aku: Assalamualaikum Encik (Sambil bagi pasport aku kat dia)
Enchek Immegresen : W'salam. Dari mana kak?
Aku: Dari Laos encik smlm tdo kat Hatyai (Dia melopong ngan muka tekejut, sambil tu aku tunjuk passport yg cop border Laos. Aku ckp menda betol)
Enchek Immegresen : Akak sorang ja? Dengan moto ni? Akak x bawak tayar spare ka? Bapa hari? X takut ka?
Aku: Ya encik saya sorang ja (habis tu ko tengok aku ni bapa org? Cerdik nya soklan. Nak ja aku ckp ada manusia belakang aku ni, x nampak kah?aku kata dalam hati). Saya g 10 hari, hari ke 3 dah masuk Laos. Alhamdulilah kapcai x da masalah dan semua selamat
Enchek Immegresen : Ooooo...akak pas ni nak g mana?
Aku: Nak balik KL encik
Enchek Immegresen : Ok, semoga selamat kak (sambil tengok kapcai aku ngan muka tekejut alwazz dan bagi balik passport kat aku)
Aku: Terima kasih. Assalamualaikum
Enchek Immegresen : W'salam
Aku: Aku senyum jaaaa lahhhh...

So pengalaman aku lah yang tak seberapa ni, acap kali aku benti or stay mana2 hotel or guesthouse derang amat suka orang Malaysia. Bila aku sampai ja nak check in  or benti makan or benti stesen minyak derang "ooo Malaysia, good..good", so para bikers jagalah tingkah laku anda ya. Derang amat menghormati pelancong luar.


"Akak duk ja biaq saya yg isikan minyak ya". Terima kasih bang


Jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhh nya nak smp KL...400km +++...adehhh patah pinggang ooooo









Pengalaman aku yang tidak seberapa klu compare dengan cnior overlander kat luar sana, maklomlah newbie macham aku nih bak kata org mutih "experiences that money can't buy" .New roads, new places, new borders all new to me. I did it by my self, alhamdulilah.  Meet and touched of local ppl is the most amazing and wonderful in my life. Aku suka sebab aku adapt dengan derang punya culture. Ni kiranya aku punya holiday lah. Org len g holiday nek flight, kereta aku g la naik kapcai. Dulu aku terima ungkapan “Hang Gila, Crazy”. Now new plak “X da org nak bunuh, x da org nak peng2 (tembak), x da org nak culik n macham2 lagi lah, nak tdo cm ner? Nak isi minyak camner? Klu moto rosak cam ner?.” Like that duk umah tengok TV ja lah. Soma itu pengalaman dan kenangan bagi aku yg aku x munking aku lupakan sampai bila2. Pas ni nak merayau mana plak ya. Kalu gambar yang aku tengok tu racun tahap gaban x kiralah kat mana dan yg mampu aku pergilah..aku akan pergi dan carik sampaiiiiiii dapatttttttt.

Will be continue with my crazy journey....hahahahaha



59 comments:

  1. what a beautiful place...!!! nice lah akak... nanti kalo g lagi jgn lupe ajak saye k... nak gak rase jalan jauh2 nie... walaweiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih dan insya'allah

      Delete
    2. Saya pun teringin nak ke Laos baru balik ride 1864 corner ke cheang mai naik kapcai jugak kalau akak nk.pegi lagi nanti ajak.kita sekali add FB saya Azrul Hasni

      Delete
  2. Terbaek la sis ur story.. saya baru plan nak amik versys@fz150i untuk ride solo tapi lepas baca cerita sis, rasa nak try guna honda ex5 class buruk saya jer. thank you for sharing..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kerana sudi membaca catatan perjalanan yg tidak seberapa ni. It's not about the bike, its about the rider itself. Ride safe always

    ReplyDelete
  4. welldone are nim...two thumbs up :)

    ReplyDelete
  5. terbaek lah!! tahniah.. kami baru nak berjinak2 neh...

    ReplyDelete
  6. fuyoo.. jauh tu.. bila pulak aq nak layan cenggini.. huhu..
    syabas kak.. terbaek!!!
    boleh saya tahu kos belanja nak ke sana?

    ReplyDelete
  7. Thumbs up....
    Kami share ye

    ReplyDelete
  8. Saya tabik la.....hidup kapcai...hmm saya mmg teringin nak buat solo ride ni tapi selok belok perjalanan ni x berape pandai, harap bole kongsi pengalaman dengan awk....ape2 pun ni bukti yg moto kecik ke besaq ke xde masalah jalan jauh & yg paling saya kagum ridernye wanita....salute to woman...you're the bessttt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih..moto kecik ka motobesar ka, naik basikal ka, jalan kaki ka , asalkan niat betul insya'allah..di permudahkan segalanya
      Ride safe

      Delete
  9. Well done!
    1 in a million people like you in the world.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih..masih ramai yang lagi hebat di luar sana, saya hanya newbie. Ride safe

      Delete
  10. Hi akak,

    Saya sebagai individu di kalangan masyarakat berasa sangat terharu kerana saya mempunyai motosikal yang sama seperti akak. Akak membuktikan bahawa dengan kapcai pun mampu menjelajah begitu jauh. Kecekalan akak ini membuatkan saya tidak putus asa mengikut jejak langkah akak. Tahniah atas pencapaian terbaik ini. Sekian.

    ReplyDelete
  11. Hai Dik,

    Terima kasih ya kerana sudi membaca blog saya ni yang tidak seberapa. Saya masih belajar dan belajar @ newbie. Jika ada peluang, proceed jangan tangguh. Ride safe

    ReplyDelete
  12. memg pengalamn yg mnarik untuk dikongsikan

    ReplyDelete
  13. salam sis...thanx for sharing,,memang best

    ReplyDelete
  14. respek....umah aku kat sempadan thai pun tak berani nak mot motor p sana...tahniah!

    ReplyDelete
  15. Bleh tolong share bagi nama tempat tido dgn stesen minyak sepanjang perjalanan ke laos? Harap sgt2 dpt info utk merancang perjalanan ke sana. Siap bgtau dgn total kos skali!! Saya harap sgt2 awk dpt share info!! (^_^) emelkan infonya ke (walpak_2u@yahoo.com)
    Thank you very much!!

    ReplyDelete
  16. speechless!! but proud of u sis!

    ReplyDelete
  17. warghhhhhhhhhhhhhh bestnya sis! salute! rayyan tinggal xda lesen motor je..hahaha dok overland gak. sampai gak laos overland..hehe

    ReplyDelete
  18. gila.aku bawak kapcai 2jam pon dah nak bengkok rasa pinggang. respek. pe2, ride safely. sesekali, g urut badan. naik motor jauh2 ni, motor mmg tahan. takut badan kite je yg xtahan. pe2, tahniah. patutnya kena ada slot ar kat tv utk pengalaman solo rider yg bawak jejauh ni. byk info n pengalaman leh kongsi. dari import cite sinetron. any comment tv3?

    ReplyDelete
  19. salam...fuhhhhh..cayalahh arenim..ride ngan kapcai ke luar negara..thniah n smoga Allah mlindungi dimana ajer brada..kalu nk ride ke Thailand trutamanya phuket..gtau ler..kot2 leh join sama..ngan cik v..versys ler..Don VOG Perlis..ni email sy madbesi@yahoo.com..

    ReplyDelete
  20. sis..berapa estimate cost burn sepanjang 10hari pergi balik tu..berminat plak...

    ReplyDelete
  21. hebat! bila nak ride ke thailand lagi sis?

    ReplyDelete
  22. ishhhh..teruja gila baca blog ni.......bila la nak berani mcm nih.......thumbs up.....n tahniah..yang paling bangga....rider pompuan tuuuuuuu......tabik lorrrr..........................

    ReplyDelete
  23. nek kriss ja sis? cayalah! hahahaaa ;)

    ReplyDelete
  24. Tahniah. And very impressive. Modenas xkasi apa2 feedback ka?

    ReplyDelete
  25. nak tanyer ckit. camner power garmin tu?

    Thanks.

    ReplyDelete
  26. Kagum.....kagumm....serius kagum.... Pasal pompuan melayu

    ReplyDelete
  27. RESPEK!!!!!! perjalanan anda lebih baik dibukukan...

    ReplyDelete
  28. Kagum giler r...cm x pcya ja. Congrat..next time ride..nk ikut juga....

    ReplyDelete
  29. tq admin... aku dok rancang dgn sorang 2 kawan aku.. nak ride kapchai ja sampai laos jugak.... berinspirasi kan admin... tp nek LC lah.. bubuh box kiri kanan belakang.. nk feel GTR.. hehe

    ReplyDelete
  30. Tersangatlah respect pada sis... rasa mcm nak ikut sja..rasa mcm best sja...

    ReplyDelete
  31. Terbaik kakak....motivasi buat saya utk kesana solo.

    Tabik spring

    ReplyDelete
  32. Iron Lady you're using suits you sis! Solo wanita explore routes nie alone... even lelaki akan fikir ratusan kali. My verdict.. you're not newbie... you're biker kental! Thumbs up sis!

    ReplyDelete
  33. Well done sis, respect you....

    ReplyDelete
  34. Perghhh cayalah akak. Apa cerita Garmin yang abih bateri tu...

    ReplyDelete
  35. Salute...aku yg lelaki ni pon x buat mcm tu lagi..

    ReplyDelete
  36. kalau nak masuk negara lain, kena ada insurance ke? kereta selalunya ada, motor kena tak?

    ReplyDelete
  37. Kali aku, sure naik kpl trbg je. Gile....aku pling lma pun 3 jam je ats moto.tu pun dah mrungut kta bntot dah kebas.

    ReplyDelete
  38. Kali aku, sure naik kpl trbg je. Gile....aku pling lma pun 3 jam je ats moto.tu pun dah mrungut kta bntot dah kebas.

    ReplyDelete
  39. Terbaek lah kak. Teringin rasenye nak buat mcm ko ni. Mengembara melihat keindahan yang tuhan ciptakan. Tapi aku cuma ade motoex5 je.

    izinkan aku share kisah mu ini.

    ReplyDelete
  40. Ebat tul la anim ni...boleh bagi no fon tak..saya nak ajak lepak nak berbual pengalaman masuk loas sebab plan 2016 nak ride ke loas..please contact saya 0173226169

    ReplyDelete
  41. terbaik la kak...u inspired me..hu3..plan untuk round malaysia dgn moto lc 135 sy...salute la kak....

    ReplyDelete
  42. Kalau gua ceo modenas, gua buat iron lady ni promoter kriss. Tak sangka pulak motor kapcai boleh menjelajah sempadan beberapa negara. Iklan percuma ketahanan kriss untuk modenas.

    ReplyDelete