Translate

Sunday, December 2, 2012

Kiss The Ride with My Kawasaki Versys 650 cc...Muahhhh..Muahhhhh

Fokus kali ini ada lah melefer..aku carik sendirik tempat untuk melefer dan main hentam jaaa. Selagi jalan tu boley lalu dan masuk, redah aku pergi ja. Melalui kawasan gunung ganang, kawasan org kampung, off road kawasan gunung ngan kabus yang amat tebal, sungai, sawah padi, menghampiri sempadan Thailand-Myanmar soma tu pengalaman yang amat berharga pada diri aku sambil melihat ciptaan Ilahi dan merasakan diri aku ni kerdil. Aku merentasi north part of Thailand secara solo dan terjalak jap masuk Vientiane, Laos. Alhamdulilah cuaca amat baik ketika aku ride cni, hujan ka panas ka aku bersyukur, terima kasih Tuhan. Alhamdulilah moto x da masalah sepanjang perjalanan, syukur.

Dulu bawak kapcai ke Pakse, Laos pengalaman yang berbeza, bawak big V pengalaman yang berbeza bak kata org kampung den " experience that money can't buy". Maaf ya English saya ni kureng, sekolah x tinggi, sekolah ja yang tinggi. Sekolah kampung katakan.Tapi bila aku sekeping depa paham lah...oh my English.

Menghala ke North, Thailand aku ikut Mae Sot ambik ambik jalan dalam,  jalan kampong, heading to MHs, Pai... Aku dengar macham2 lah..jalan kecik lah, ada highway x siap lah, itu lah inilah..bla2..I sick and tired what ppl said. If I said I want that road, I want it. I don’t care. I follow my heart instict seriously. Coners for me like heavan, setahun aku x yah naik awana kot, ahaks. Melalui perkampungan org tempatan di sini amat menarik, kanak2 lambai2 kepada ku ketika aku ride. Aku tersenyum sendirik, sambil mambalas balik lambaian mereka. Even different langguages, cultures but the bike make us closer. Mana2 aku benti untuk isi minyak, they came to me. Ada yg ley skeping ok lah, yg x ley tu aku hanggut dan senyum ja lah.  Ekspresi muka tekejut,macham2 lah aku jumpa ada yg melopong, mata terbeliak, bow kat aku, salam, peluk aku dan macham2 lagi lah..Words yg aku dapat macham besa.."CRAZY"..hahahaha. Yang best nya ketika aku ride otw to MHs to Pai, from Mae Sot aku nampak budak kecik lelaki yg x pakai seluar so nampak lah sensored nya sambil lambai kat aku...adehhhhh..aku senyum sendirik, sambil mambalas balik lambaian mereka.

Tempat aku nak menginap, alhamdulilah aku ditawarkan dengan harga yang murah. Rezeki org bermusafir. Aku x mintak pun, taffe depa tengok aku alone and perempuan plak tu , memang rezeki aku, alhamdulilah. They're very kind to me. They tot aku ni guy, coz pakai helmet and mask. Sekali tengok lady lah, aku senyum jek. Ada yg x percaya aku dtg dari Mesia, sampai tanya aku berkali2. Yes, I'm from Malaysia came here with my bike, this my bike. They saw plate number tertulis MALAYSIA.

Terjumpa lah beberapa bijik Versys dr Mesia. 1st kat Kanchanaburi, 2 bijik dan kat Pai 2 bijik. Yang kat Kanchanaburi, brothers tu nak ke Laos. Yang kat Pai, aku tengok moto ja tanpa orang nya. BTW, ride safe to them :-)


My Route and My Ride all  I did it by my self


Belemuih..kna p massat dan mandi nak sambung kiss the ride part 2, ada tempat yang aku nak sangat2 explore by myself..


Jumpa Geng 4 by 4 dari Kedah kat Pattalong. Time ni aku benti pekena cekelat aishhhh...time nak belepas depa bersorak "Malaysia Boleh"..menggigil aku doo nak ride, x penah org sorak kat aku cam tu LOL


Cekelat aishhhhhh...

Hah..ini yang aku lespek brother ni, dia ride dari Cheras, Kuala Lumpur nak ke north katanya. Naik Honda EX5 ja..aku jumpa kat Kanchanaburi, Thailand. Aku lupa nama dia..ride safe bro. Teringat ride aku g Loas naik kapcai aku yang lalu..




Where I want to go??


Me like ketot LOL

Pra melefer




Melefer di pagi Ahad...blisss









Posing kak selagi boley posing..bukan senang nak sampai ke cni

Just me and my bike with the beautiful view. Terima Kasih Tuhan kerna mempermudahkan perjalanan ku..aminnn

Adehh..acap kali benti, inilah akibat nya..layan jek lahhhh
They attract me so much..very cute hah. Pada mulanya derang ni pemalu ya amat, jenuh aku panggey. Last2 dtg jugak main ngan aku, macham ayam dan itik la cakap

Meet a new friends

I LIKEEEEEEEE SO MUCHHHHH



Hold on, I take ur pic..thanks partner. Kat border Nong Kai, nak masuk Laos g Vientiane


Antara dua darjat
Taraaaaa...at last I'm here Vientiane, Laos. Dammm miss this moment so much..will come back again with my kapcai..i promise
Ambik pic kak..manyak2

Thanks partner for sharing knowledge and ur journey with me.  I really appreciated that. He rode from German . Aku jumpa dia time nak cross border masuk Laos i.e Nongkai yakni nak ke Vientiane, Laos. So dia ckp bahawa dlm GPS dia x da peta Laos so dia mintak tlg aku guide. So aku pun guide lah smp ke Vientiane, Laos. Manyak aku belajar dengan dia, again thanks partner



 Alolololo...manjanyer...

 






Saya sudah untuk kali kedua. Kali ni secara solo jaaaa...Anda bila lagi???...Jangan malu dan jangan segan....marilah

Sorang mat salleh datang tegur "U're bike bigger than u"..erkkkk

MYR 20 (TBH 200) +Free WIFI+Hot Shower+Hygine 10/10+friendly and helpfull staff
Ayutthaya Guesthouse. Guesthouse yg paling murah aku dapat lah. Time nak park dalam, staff di sini manyak tlg aku. Pintu dah la ngam2 nak masuk moto aku..



 Jumpa koner...aku x hingat dunia ooo dunia seriouslyyyy...ngeeee


Welcome to Nongkhai. OTW nak sampai cni aku terlenyek ular..adeh I'm sorry saya tidak sengaja


Time ni cross border nak masuk Thailand, ini lah kerja aku ambik pic. Aku benti kat cni ambik pic...cak aaaaa



Yummy....mabeles...lazat..berppppppp

Petang aku lepak kat cni just me and my big V..what a wonderfull moment










Melefer dalam keadaan kabus yg amat tebal..aku x nampak jalan dooo..but I likeeeee it so much lah























 Off road? Yummy jugaklah. Aku suda gian off road..adehhh


Tengah aku shopping, aku terjumpa ini notes from sis Anita one of my friend. Conversation with me and the owner of this shop

He : Sawadee kaa….(talk in Thai language….bla..bla..bla..)
Me: I’m sorry, I’m not Thai. I’m from Malaysia
He: Oooo..I’m sorry, I thought u’re Thai ppl. Ur face look like Thai
Me: It’s ok..(Smile, while looking a t-shirt to buy)
He: So u came here from where?
Me: I came here from Mae Sot by bike
He: How many ppl?
Me: I’m alone
He: OMG…u’re strong women
Me: Thanks
He: There’s a lady from Malaysia came here by bike, she’s very funny lady I like her and let me show u what she wrote
Me: She’s my friend, yes I know her.

Salute to u sis Anita, i'm really proud what u did. Malaysia Boleh!!!!!!!!! 






Time ni depa merebut nak naik motot aku posing...adehhhh....layan jek lahh





Pas melefer kita pekena teh dulu lah










 

 





Kak, saya nak bergambo ngan akak..ley x? Ley dik..marilah







Jack Sparrow??


Sejuk nya... fewitssss




I hit myself from Prachuap Khiri Khan to KL in 1 day with the millage 1185km.
Alhamdulilah, I'm home...will be continue for the next journey

Terima kasih kerana sudi membaca perjalanan saya yang tidak seberapa, masih lagi belajar dan belajar. Manyak ilmu yang perlu di pelajari. Saya mengakui saya  masih kurang ilmu dan kurang pengalaman. Sehingga bertemu lagi di ride seterusnya, insya'allah. Ride safe ya..

"Di mana bumi di pijak, di situ langit di junjung. Berpijaklah di bumi yang nyata"...... 

19 comments:

  1. Sis, boleh tolong recommend budget hotel yang sis pernah stay kat Hua Hin / Cha Am? Thanks.

    ReplyDelete
  2. cayalah kat u Arenim~ if i can~ wOoohOooo~ bestnye~~ dlm mimpi jek la~
    gud luck for next ride~ safe ride yOo~

    ReplyDelete
  3. Sis, brp ari yg sis propose klu nak ke Kanchanaburi dr Bukit Kayu Hitam border. Kami plan nak p on 25 Dec dari Png. Plan nak smp border BKH blk on 29 Dec. Sempat x? Propose check point masa OTW? Attractive place OTW?

    ReplyDelete
  4. You are sure one iron lady!!!!
    Not many rider would ride long distance and ...... more so alone........ but you're incredible as a lady ....... I salute you..... more so as a Malaysian lady. Malaysia boleh!!
    Bravo maam

    ReplyDelete
  5. Nak join...bg hp no pls...

    ReplyDelete
  6. sis...nk tnya skit bleh ke? jgn slh faham ye dgn soklan sya ni..sbb sya ni kategori yg agak rendah laa jgak...tp mmg minat sgt dgn moto versys ni..just nk tau sis ade tambah lowering kit ke utk versys sis tu? kasi rendah skit sit tu..atau mmg xde adjust ape2 pun? ...sya pnah laa try duduk atas versys ni..mmg hujung2 kaki je cecah tanah...huhu

    ReplyDelete
  7. abdul hamid abdul majidJun 24, 2013, 9:15:00 PM

    Thaniah,wonderful experience.....

    ReplyDelete
  8. Dimana ada kemahuan,disitu ada jalan...Tahniah sis! Sebenarnya tak ramai yg mempunyai hobi macam sis...Saya, memang minat mengembara dgn motorsikal. Kiranya, saya ni tak bernasib, baru nak berjinak utk mengembara jauh2 dah eksiden...terbantut sis...

    ReplyDelete
  9. I nak cakap "Ta Bik kepada you"
    at first i nak give up riding cos I ada slipped disc
    tapi lepas baca- i dapat insprasi mengembali mimpi kenyataan ku
    Tqs for your blog

    ReplyDelete
  10. Girl I admire you. You courage to ride alone to unknown territory (solo). It's amazing. You are an Iron Lady. Keep going girl. Enjoy what live has to offer and may GOD BLESS & PROTECT YOU on your journey, ride and adventure.

    ReplyDelete
  11. I,like yr entry, you are one brave malaysian lady, good luck n all the best, i want more...... thank you, SELAMAT HATI RAYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. As Salam Tuan Abdulrahim Abdulsamad, thank you. Just a small journey from "insan kerdil". Selamat Hari Raya to you too..

      Delete